Akcje związkowe, informacje

Niezmiernie milo nam poinformować, że wśród osób, którym zostały po raz pierwszy w historii uczelni wręczone Medale za Zasługi dla Tradycji Politechniki Łódzkiej, są nasi członkowie.

Lista członków ZNP w PŁ uhonorowanych Medalem Za Zasługi dla Tradycji Politechniki Łódzkiej

1. Teresa Grocholewicz
  2. Krystyna Jarno
  3. Wiesław Kaniewski
  4. Donat Lewandowski
  5. Władysław Pękala

GRATULUJEMY!

Zdjęcia medalu i aktu nadania uzyskaliśmy dzięki uprzejmości kolegi Donata Lewandowskiego.

medal akt nadania

medal awers

medal rewers

Zapraszamy 9-10 grudnia  2017

Na mikołajkowe warsztaty

pizza1

9 grudnia godz. 10:30-12:00 – dzieci od 6- 8 lat

10 grudnia godz. 10:30-12:00 – dzieci od 9 -13 lat

Miejsce: Sukcesja  VAPIANO al. Politechniki 1

Cena: dzieci członków ZNP bezpłatnie

dorośli jako obserwatorzy 5 zł

Zapisy i wpłaty w biurze ZNP  do wyczerpania miejsc nie później niż do dnia 4 grudnia.

pizza2

10 października 2017 roku Związek Nauczycielstwa Polskiego w Politechnice Łódzkiej uczcił jako jedyny na uczelni Dzień Edukacji Narodowej – święto całej oświaty i szkolnictwa wyższego obchodzone w rocznicę utworzenia Komisji Edukacji Narodowej w 1773 roku.

Rada Związku Nauczycielstwa Polskiego w Politechnice Łódzkiej, jak co roku, zaprosiła na uroczystość do Sali Lustrzanej przy Piotrkowskiej 266. Życzenia z okazji tego święta złożyli podczas uroczystości: prezes ZNP w PŁ Barbara Kościelniak-Mucha oraz  Prorektor ds. Kształcenia prof. dr hab. Grzegorz Bąk. Władysław Rzymski, członek Prezydium Rady Szkolnictwa Wyższego i Nauki ZNP, podczas swojego wystąpienia mówił o wyzwaniach i problemach jakie czekają szkolnictwo wyższe w związku z planowaną reformą edukacji czyli tzw. Ustawą 2.0.

Dzień Edukacji Narodowej był też okazją do podziękowań za uczestnictwo w pracach Związku Nauczycielstwa Polskiego w PŁ członkom odchodzącym na emeryturę.

Uroczystość zakończył koncert muzyki kameralnej dedykowany nauczycielom w wykonaniu: Patrycja Krzeszowska – sopran, Marcin Kawczyński – fortepian, Andrzej Zawadzki – fortepian.

View the embedded image gallery online at:

21 października ZNP w PŁ zorganizował wycieczkę do CERAMILANDII. Na miejscu było zwiedzanie wystawy ceramiki, pokaz procesu produkcji ceramiki, warsztaty dydaktyczno-ceramiczne oraz malowanie i dekorowanie gotowych produktów ceramicznych. Każdy uczestnik ozdobione własnoręcznie prace ceramiczne zabrał ze sobą do domu. Na koniec wszystkie dzieci bawiły się w figloraju.

Zdjęcia z wycieczki w naszej galerii -> tutaj.

"Pracodawca nie może zwolnić pracownika za to, że prowadził w pracy prywatną korespondencję mailową – orzekł Europejski Trybunał Praw Człowieka w Strasburgu."

dalszy ciąg -> tutaj

W ramach Dnia Dziecka w roku 2017, Związek Nauczycielstwa Polskiego w PŁ zaprosił wszystkie dzieci na trzy filmy: "Smerfy" „Gru, Dru i Minionki ” i „Auta 3”. Oczywiście, jak co roku, dzieci członków Związku otrzymały paczki ze słodkościami i nie tylko.

logoland1Główną atrakcją tegorocznego Dnia Dziecka była niewątpliwie wycieczka do LEGOLANDU w Niemczech i disneyowskiego zamku Neuschwanstein. Legoland Deutschland to jeden z 3 parków tematycznych sieci Legoland w Europie. Do jego budowy zużyto aż 55 milionów klocków LEGO! Na miejscu czekało mnóstwo interesujących i zwariowanych atrakcji w 9 krainach tematycznych. logoland2Dodatkową atrakcją w LEGOLANDZIE były dni Star Wars. Dzieci (i nie tylko dzieci ;-)) mogły zrobić sobie zdjęcie z Rycerzami Jedi, lordem Vaderem czy szturmowcami Imperium. Były pokazy walk na miecze świetlne i uroczysta parada wszystkich postaci z Gwiezdnych Wojen. logoland3W ostatnim dniu wycieczki uczestnicy zwiedzili najbardziej znany zamek Ludwika II, który był inspiracją dla Walta Disneya (logo w czołówce filmów wzorowane jest właśnie na owym zamku). Był też spacer po Marienbrücke (Most Marii), położonym dokładnie naprzeciw zamku nad prawie stumetrową przepaścią.logoland4

więcej zdjęć z LEGOLANDU -> tutaj

Podobnie jak rok temu ZNP w PŁ zorganizował darmową wycieczkę dla dzieci na 21. Piknik Naukowy Polskiego Radia i Centrum Nauko Kopernik do Warszawy.

Piknik Naukowy jest największą w Europie imprezą plenerową o tematyce naukowej. Pozwala zrozumieć i poznać naukę, ukazując ją jako niezwykle ekscytującą i pasjonującą dziedzinę życia, a poprzez przybliżenie warsztatu naukowca zachęca i inspiruje zwiedzających do podjęcia samodzielnej aktywności naukowej.

Jednym z pokazów odwiedzanych przez uczestników wycieczki były prezentacje i eksperymenty przygotowane przez fizyków z Centrum Nauczania Matematyki i Fizyki PŁ. Zespół ten od wielu lat jest obecny na Pikniku Naukowym, a jego pokazy cieszą się dużą popularnością.

Chętni wycieczkowicze mogli zwiedzić stadion i poczuć się jak VIP - zająć miejsca najważniejszych ludzi w Polsce w eleganckich lożach, a także zwiedzić pomieszczenia strefy zawodniczej, wykorzystywane podczas meczów reprezentacji Polski w piłce nożnej oraz centrum medialne PGE Narodowego, które przeznaczone jest dla dziennikarzy.

View the embedded image gallery online at:

Ostanią z wielu atrakcji przygotowaną w ramach Dnia Dziecka przez ZNP w PŁ, był wyjazd do Centrum Nauki Kopernik w Warszawie na całodniowe zwiedzanie niezwykle ciekawych interaktywnych wystaw. Wycieczkowicze mieli okazję samodzielnie eksperymentować, wszystkiego dotknąć, sprawdzić, przekręcić, podskoczyć czy krzyknąć. W ramch tego wyjazdu zaplanowany był też pokaz w planetarium. Atrakcji było tyle, że zapoznanie się z każdą z nich było niewykonalne podczas jednorazowej wizyty. Dlatego też w przyszłym roku pewnie znów wybierzemy się do Centrum Nauki Kopernik.

foto by A&P

View the embedded image gallery online at:

Z żalem zawiadamiamy, że 16 stycznia 2017 roku odszedł nasz długoletni Kolega i działacz związkowy, Prezes ZNP w PŁ w latach 1968 – 72  prof. dr hab. inż. Zdzisław Haś.

Pogrzeb profesora Zdzisława Hasia odbędzie się 20 stycznia w Koniecpolu. Rozpocznie się mszą świętą w Kościele pod wezwaniem Trójcy Świętej ul. Mickiewicza 8 o godz. 13.00. Pożegnanie przed kremacją odbędzie w czwartek 19 stycznia o godz. 11.30  w Łodzi, ul. Żyzna 25.

Rada ZNP w PŁ

11 października odbyła się uroczystość obchodów Dnia Edukacji Narodowej zorganizowana, jak co roku, przez Związek Nauczycielstwa Polskiego w Politechnice Łódzkiej. Życzenia z okazji tego święta złożyli podczas uroczystości: prezes ZNP w PŁ Barbara Kościelniak-Mucha, Prorektor ds. Kształcenia prof. dr hab. Grzegorz Bąk  oraz Wiceprzewodniczący Samorządu Studenckiego PŁ Igor Duda.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z tej uroczystości.

foto by Jacek Szabela

View the embedded image gallery online at:

DOŁĄCZ DO PROGRAMÓW SPORTOWO-REKREACYJNYCH W SIERPNIU LUB WRZEŚNIU I ZLICZ SWOJE KROKI KROKOMIERZEM!

fit promocja

Pożar w zabytkowej willi Richtera, w której mieści się rektorat Politechniki Łódzkiej, wybuchł w piątek, ok. godz. 13.20.

Władze rektorskie o sytuacji po pożarze na PŁ

Dziennik Łódzki

Express Ilustrowany

Wyborcza Łódź