Akty prawne

Akty prawne które warto znać

Akty prawne związane z PŁ:

1. Statut PŁ z 2012 roku. Statut PŁ z 2015 roku. Statut PŁ z 2019 roku.
  2. Zarządzenia JM Rektora
  3. Uchwały Senatu PŁ
  4. Uchwały Senatu w sprawie efektów kształcenia dla kierunków studiów w PŁ
  5. Biuletyny Senatu PŁ
  6. Regulaminy aktualnie obowiązujące w PŁ
  7. Regulaminy jednostek organizacyjnych
  8. Schemat organizacyjny PŁ - stary. Schemat organizacyjny - od 1.01.2017. Schemat organizacyjny - od 1.01.2022.
  9. Ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym:
  1. Statut ZNP
  2. Ustawa z dnia 4 marca 1994 r. o zakładowym funduszu świadczeń socjalnycho zakładowym funduszu świadczeń socjalnych
  3. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 29 stycznia 2013 r. w sprawie należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej.
  4. Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych.
  5. Ustawa z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych
  6. Kodeks "Dobre praktyki w szkołach wyższych"

Akty prawne ogólne:

1. Konstytucja Rzeczpospolitej Polskiej
  2. Kodeks pracy
  3. Ustawa o związkach zawodowych
  4. Ustawa z dnia 5 lipca 2018 r. o zmianie ustawy o związkach zawodowych oraz niektórych innych ustaw
  5. USTAWA z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych.
  6. Ustawa z dnia 27 października 2017 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.
  7. Ustawa z dnia 15 czerwca 2018 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne
  8. Ustawa o informowaniu pracowników i przeprowadzaniu z nimi konsultacji
  9. Ustawa o rozwiązywaniu sporów zbiorowych
  10. Ustawa o społecznej inspekcji pracy
  11. Ustawa o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych
  12. Ustawa o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników

Inne akty prawne:

1. Ustawa o Państwowej Inspekcji Pracy
  2. Ustawa o ochronie roszczeń pracowniczych w razie niewypłacalności pracodawcy
  3. Ustawa o Trójstronnej Komisji do Spraw Społeczno-Gospodarczych i wojewódzkich komisjach dialogu społecznego
  4. Ustawa o samorządzie załogi przedsiębiorstwa państwowego
  5. Ustawa o europejskich radach zakładowych
  6. Ustawa o europejskim zgrupowaniu interesów gospodarczych i spółce europejskiej
  7. Ustawa o minimalnym wynagrodzeniu za pracę
  8. Ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy
  9. Prawo zamówień publicznych
  10. Konwencje i Zalecenia Międzynarodowej Organizacji Pracy

Koszty uzyskania przychodu - zmiana ustawy o podatku dochodowym

Rząd wycofał się z poprzednich zapisów o których pisalismy wcześniej. Brawo. Lepiej późno niż wcale :-).

USTAWA (OBOWIĄZUJĄCA)
z dnia 15 czerwca 2018 r.

[...]

4) w art. 22 ust. 9b otrzymuje brzmienie:
„9b. Przepis ust. 9 pkt 3 stosuje się do przychodów uzyskiwanych z tytułu:
1) działalności twórczej w zakresie architektury, architektury wnętrz, architektury krajobrazu, inżynierii budowlanej,
urbanistyki, literatury, sztuk plastycznych, wzornictwa przemysłowego, muzyki, fotografiki, twórczości
audialnej i audiowizualnej, programów komputerowych, gier komputerowych, teatru, kostiumografii, scenografii,
reżyserii, choreografii, lutnictwa artystycznego, sztuki ludowej oraz dziennikarstwa;
2) działalności artystycznej w dziedzinie sztuki aktorskiej, estradowej, tanecznej i cyrkowej oraz w dziedzinie
dyrygentury, wokalistyki i instrumentalistyki;
3) produkcji audialnej i audiowizualnej;
4) działalności publicystycznej;
5) działalności muzealniczej w dziedzinie wystawienniczej, naukowej, popularyzatorskiej, edukacyjnej oraz wydawniczej;
6) działalności konserwatorskiej;
7) prawa zależnego, o którym mowa w art. 2 ust. 2 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach
pokrewnych (Dz. U. z 2018 r. poz. 1191), do opracowania cudzego utworu w postaci tłumaczenia;
8) działalności badawczo-rozwojowej, naukowo-dydaktycznej, naukowej oraz prowadzonej w uczelni działalności
dydaktycznej.”

cała ustawa -> tutaj

.

50% koszty uzyskania przychodu w PIT w 2018 roku - 'dobra' zmiana

"Od 1 stycznia 2018 roku 50% koszty uzyskania przychodu będą mogli stosować podatnicy PIT do dochodów ze ściśle określonych rodzajów działalności twórczej. [...] Zmiana będzie niekorzystna dla wielu grup zawodowych, w tym m.in. projektantów budowlanych, tłumaczy, grafików, copywriterów, twórców gier i niektórych specjalistów IT.

[...]

Dotychczas możliwość skorzystania z preferencyjnych (50 proc.) kosztów uzyskania przychodów zależała przede wszystkim od tego, czy przychód został uzyskany z tytułu wykonania utworu lub innego przedmiotu praw własności intelektualnej, które są przedmiotem prawa autorskiego. W efekcie z możliwości mogło korzystać wiele różnych zawodów.[...]

Od początku 2018 r. preferencja przysługiwać będzie jednak wyłącznie ściśle określonym zawodom, a limit 50-proc. kosztów uzyskania przychodów zostanie podwyższony z obecnych 42 764 zł do 85 528 zł.

Jak wynika z nowelizacji, preferencja dotyczyć ma tylko działalności:

1) twórczej w zakresie architektury, architektury wnętrz, architektury krajobrazu, urbanistyki, literatury pięknej, sztuk plastycznych, muzyki, fotografiki, twórczości audiowizualnej, programów komputerowych, choreografii, lutnictwa artystycznego, sztuki ludowej oraz dziennikarstwa;

2) badawczo-rozwojowej oraz naukowo-dydaktycznej;

3) artystycznej w dziedzinie sztuki aktorskiej i estradowej, reżyserii teatralnej i estradowej, sztuki tanecznej i cyrkowej oraz w dziedzinie dyrygentury, wokalistyki, instrumentalistyki, kostiumografii, scenografii;

4) w dziedzinie produkcji audiowizualnej reżyserów, scenarzystów, operatorów obrazu i dźwięku, montażystów, kaskaderów;

5) publicystycznej."[...]

Całość tutaj: 50% koszty uzyskania przychodu w PIT w 2018 roku

Czy muszę okazać PIT-y by uzyskać dofinansowanie?

Zgodnie z treścią art.8 ust. 1 ustawy z dnia 4 marca 1994 r. „o Zakładowym Funduszu Świadczeń Socjalnych” (tekst jedn. Dz.U. z 2012 r., poz. 592 z póź. Zm.), „Przyznawanie ulgowych usług i świadczeń oraz wysokość dopłat z Funduszu uzależnia się od sytuacji życio­wej, rodzinnej i materialnej osoby uprawnionej do korzystania z Funduszu”. Według ust. 2 tego przepisu, „Zasady i warunki korzystania z usług i świadczeń finansowanych z Funduszu, z uwzględnieniem ust. 1, oraz zasady przeznaczania środków Funduszu na poszczególne cele i rodzaje działalności socjalnej określa pracodawca w regulaminie ustalanym zgodnie z art. 27 ust. 1 albo z art. 30 ust. 5 ustawy o związkach zawodowych. Pracodawca, u którego nie działa zakładowa organizacja związkowa, uzgadnia regulamin z pracownikiem wybranym przez załogę do reprezentowania jej interesów”.

Uprawnienie pracodawcy do żądania podania stosownych informacji oraz przedłożenie odpowiednich dokumentów uzasadniających przyznanie świadczenia z Funduszu powinno znajdować uzasadnienie w regulaminie, o którym mowa powyżej.

Tak więc, od treści obowiązującego u pracodawcy regulaminu Funduszu zależy, jakie informacje i w jakiej formie powinny zostać przekazane przez pracownika.

Z regulaminu Działalności Socjalnej PŁ wynika, że warunkiem ubiegania się o świadczenie jest okazanie m.in. PIT-ów.

§2, ust. 8, z uwzględnieniem aneksu nr 2 z dnia 25.02.2014 r.:

Ze względu na uznaniowy charakter świadczeń socjalnych wnioskodawca jest zobowiązany do przedstawienia aktualnych dokumentów potwierdzających prawo do korzystania z Z.F.Ś.S., t.j. legitymacje szkolne, studenckie, emeryta, rencisty, PIT-y lub zaświadczenie z Urzędu Skarbowego, itp. (odmowa przedstawienia dokumentów potwierdzających dochód powoduje nie przyznanie świadczenia).

Powyższe żądanie nie narusza przepisów o ochronie danych osobowych, gdyż ich przetwarzanie dokonywane jest na podstawie upoważnienia ustawowego (ww. art. 8 ust. 1), w celu zdobycia informacji o sytuacji życiowej, rodzinnej i materialnej pracownika.

Statut

STATUT Związku Nauczycielstwa Polskiego – tekst jednolity

Postanowieniem Sądu Rejonowego dla m. st. Warszawy, XII Wydział Gospodarczy KRS z 31 stycznia 2020 roku dokonano rejestracji zmian w Statucie ZNP, uchwalonych 23 listopada 2019 roku przez XLII Krajowy Zjazd Delegatów ZNP.

Stosownie do treści art. 6945 § 2 Kodeksu postępowania cywilnego wpis dotyczący rejestracji zmian w Statucie Związku Nauczycielstwa Polskiego jest wykonalny od tego dnia.

wersja pdf -> tutaj