Dzień Edukacji Narodowej 2017

10 października 2017 roku Związek Nauczycielstwa Polskiego w Politechnice Łódzkiej uczcił jako jedyny na uczelni Dzień Edukacji Narodowej – święto całej oświaty i szkolnictwa wyższego obchodzone w rocznicę utworzenia Komisji Edukacji Narodowej w 1773 roku.

Rada Związku Nauczycielstwa Polskiego w Politechnice Łódzkiej, jak co roku, zaprosiła na uroczystość do Sali Lustrzanej przy Piotrkowskiej 266. Życzenia z okazji tego święta złożyli podczas uroczystości: prezes ZNP w PŁ Barbara Kościelniak-Mucha oraz  Prorektor ds. Kształcenia prof. dr hab. Grzegorz Bąk. Władysław Rzymski, członek Prezydium Rady Szkolnictwa Wyższego i Nauki ZNP, podczas swojego wystąpienia mówił o wyzwaniach i problemach jakie czekają szkolnictwo wyższe w związku z planowaną reformą edukacji czyli tzw. Ustawą 2.0.

Dzień Edukacji Narodowej był też okazją do podziękowań za uczestnictwo w pracach Związku Nauczycielstwa Polskiego w PŁ członkom odchodzącym na emeryturę.

Uroczystość zakończył koncert muzyki kameralnej dedykowany nauczycielom w wykonaniu: Patrycja Krzeszowska – sopran, Marcin Kawczyński – fortepian, Andrzej Zawadzki – fortepian.

foto by Grażyna Wilińska