Apel o udział w wyborach

Warszawa 11 października 2023 roku

Koleżanki i Koledzy

Członkinie i Członkowie związków zawodowych,

Pracownicy Uczelni i Instytutów Badawczych,

Studentki, Studenci, Doktorantki i Doktoranci

Już w niedzielę, 15 października 2023 roku odbędą się wybory parlamentarne.

Wybory, to  najważniejsze wydarzenie w życiu demokratycznego państwa. Jednak te wybory mają szczególne znaczenie dla przyszłości akademickości w Polsce. Rządząca obecnie większość parlamentarna doprowadziła do zapaści szkolnictwa wyższego i nauki.  Nasz udział w wyborach jest szczególnie ważny nie tylko dlatego, że mamy możliwość wyboru Polski wolnej, demokratycznej, szanującej prawa wszystkich obywateli i obywatelek, ale też  Polski, w której edukacja, w tym szkolnictwo wyższe i nauka są sprawą priorytetową. Mamy możliwość wyboru tych, którzy, tak jak my, mają edukację w sercu, bo ona jest najważniejsza!

Nasz głos oddany w wyborach, głos nauczycieli akademickich, badaczy naukowych,  pracowników wsparcia, doktorantów i studentów zadecyduje o przyszłości szkolnictwa wyższego i nauki.

Dlatego zachęcam do udziału w głosowaniu!

Idźmy na wybory i uratujmy polską edukację. Zagłosujmy na tych, którym bliskie są nasze ideały akademickie i cele.  Wybierzmy ludzi, dla których nauka i edukacja odgrywać będą kluczową rolę.

Wybierzmy mądrze, nie pozwólmy, by inni zdecydowali za nas!

Prezes Rady Szkolnictwa Wyższego i Nauki ZNP

Janusz Szczerba